Wednesday, April 20, 2011

Janji EQ (nafsu) dan IQ. (akal)

** sorry, a friend called me and asked me to define "EQ and IQ"...got no choice..but it was abit late! (chg date: 24/4/11).. sorry again.

Sebenarnya

Inilah janjiku didalam textku yang terakhir: "cerita kaitan EQ dan IQ ketika manusia masih lagi didalam kandungan ibunya sehingga kealam kanak-kanak"

Nasihatku untuk blogger "surf" dulu mengenai "gynaecology" ini sebelum membaca coretanku. (Supaya taklah mengatakan aku ini merapu aje. Untung2 blogger mendapat ilmu atau
dapat jadi penasihat "free" atau doktor FOC pada orang yang sedang mengandung ...hehehe).

Good to surf:
Ultrasound in obstetrics and gynaecology.
Professor Keith Moore (Dia pakar dalam soal kandungan ni sedangkan aku pakar poket aku aje... takut tak dapat bayar bila makan kat kedai! Dunia oh dunia...andaikata kita tak ada perut
alangkah senangnya sebab kita tak lapar....hehehe..macam batu tepi jalan tu! Batu tu tak beranak.. istilah "anak batu" tu bukannya bererti batu beranak..bagaimana pulak manusia.. fikir-
fikirkanlah wahai manusia!)

PROSES KEJADIAN MANUSIA
Bacalah sendiri Al-Quran Al-Insan:2 - "Nutfah" - Minggu Pertama ketika mengandung.

Aku rajinkan diriku menyalin semula untuk menyenangkan blogger: Minggu Kedua & Ketiga & Keempat: Alaqah & Mudghah & (Izam & Lahm) (Al-Quran Al-Mukminun:14)
"Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang;
kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian
Allah sebaik-baik Pencipta."

Dan yang ini kenalah baca sendiri pulak hehehe: Al-Quran Surah 22 Al-Hajj ayat 5.

Ini yg telah disepakati oleh ulamak2 Islam mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks. Nilai
kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi! eh, eh...check juga dengan pakar2 gynaecology tu! Kot-kot lah ada blogger yang terlalu saintis! Aku ni... bak kato ore' kelantan
kawe' ni toke' dikir karut!

Al-Quran Surah 7 Al-A’raf 172:
"Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka dan Dia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka
sendiri, (sambil Dia bertanya dengan firmanNya): Bukankah Aku tuhan kamu? Mereka semua menjawab: Benar (Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi. Yang demikian supaya kamu
tidak berkata pada hari kiamat kelak: Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini".

Al-Quran Surah 95 At-Tin ayat 4:
"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya)."

Hmm..manusia sudah lengkap dgn segala-galanya termasuklah EQ (nafsu) dan IQ (akal) tetapi IQ masih belum boleh berhujah lagi sebab kekurangan info & ilmu. (Pls refer to my last
article about EQ and IQ).

Bila sebut saja perkataan IQ (akal) dalam awalan didikan anak-anak, mungkin ramailah yang tak sokong aku (check my articles), aku ni bijak pun tidak tapi bacalah sendiri yang aku muatkan ini, mungkin boleh memberi pengertian kepada mereka yang mahu mengerti:

Hadis riwayat Imam Al-Tirmizi:
"Diangkat kalam (catatan) daripada tiga golongan: Orang yang tidur sehingga dia bangun, kanak-kanak sehingga dia bermimpin (baligh) dan orang gila sehingga dia sedar".

Hadis diatas itu sebut pasal "roti, sayur atau akal"? Adakah kanak-kanak yang sedang kita bincangkan tu sudah baligh? Malas aku nak bercerita oooi....bak orang terengganu kata: "lelah dah ni ...aku tulis banyak retek! Malas nok babeh!..pandai2 lah mung carilah sendiri".

Sabda Rasullah saw bermaksud;
"Setiap anak dilahirkan secara fitrah, kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Semasa didalam kandungan nafsu sudah aktif untuk berinteraksi (berkomunikasi – bukan dengan suara atau sentuhan) dengan si ibu sehinggakan mengakibatkan perwatakan si ibu kekadang
agak aneh dan berbeza kalau dibanding ketika sebelum dan selepas mengandung. Hanya para ibu atau bapa atau mereka yang berada disekitar yang peka akan dapat menyedari
perubahan ini. Bagaimana janin itu berkomunikasi?... hehehe..sebab aku tidak akan bincangkan persoalan ini. JANGAN TANYA AKU!.. carilah jawapannya sendiri baik untukmu dan dirimu!

P/s: Perwatakan ibu yang sedang mengandung boleh meransang janinnya. Oleh itu wahai ibu yang mengandung telitilah apa yang sentiasa berada didalam hatimu dan perwatakan dirimu ketika itu. Wahai ibu yang mengandung tahukah kamu bahawa janinmu boleh berinteraksi denganmu sekiranya janin itu berusia 6 bulan keatas? Terbaik kata orang tua-tua: berzikir & mengaji. hmm..bayangkan kalau kaum lelaki yang mengandung...puff..puff).

Keaktifan nafsu ini telah terbawa-bawa sehingga si anak dilahirkan kedunia. Lantaran itu berlakulah aktiviti nafsu (“keinginan@kehendak”) seperti proses perkembangan “motor kasar”
(telentang, meniarap, menjulur, merangkak, berjalan dan akhirnya berlari) tanpa dibatasi oleh undang-undang, hukum-hakam dan memahami sunnahtullah. Kadang2 kanak2 "ter-skip step"
merangkak, oh man this is not a good sign...normally special kids skip that step!

Kadang2 kanak2 terlalu taksub dengan sifat2 nafsu sehingga mengakibatkan kesukaran bagi diri mereka sendiri! Yang PALING TRAGIS BILA IBU-BAPA TERLEBIH LAJAK DARI LAJU
DALAM MENGASUH ANAK KATEGORI INI! DI TAMBAH PULA DENGAN SISTEM CUPAK-CEPUK MEREWANG TAK TENTU HALA! WESTERN KONON! MODERN KONON! Kesianlah anak2 seperti ini sehinggakan ada juga
dikalangan mereka yang langsung tidak hiraukan perkembangan motor halus, bahasa, sosial dan ciri2 awalan sifat IQ! Oh, no...no..no ...be a good parent pls! Aku quote kata-kata mu'allimku iaitu Penceramah
Cahayaku; "Your kids are our NEXT GENERATION so please take care of them and DON'T DESTROY their future and our country for the sake of money and self interest!"

JANGANLAH kedekut sangat atau PENTINGkan diri sendiri sampai nasib anak diabaikan! Nasihatku untuk ibu-bapa yang ada anak2 spt ini cepat2 ler.. carilah doktor pakar kanak2 dan satu lagi hadis ku muatkan untuk kita renung bersama (peh, mcm bercinta pulak kita ni!)

Berkata anas ra. bahawasanya Nabi saw bersabda:
"Allah telah berfirman: Barangsiapa yang tidak redha dengan qadha-Ku dan qadar-Ku maka ambillah Rabb selain Aku." (Hr Baihaqi).

Kalau dah sah tu carilah Sistem / konsep Cahayaku sebab sistem ini taklah "charge-nya menggila" macam orang lain...hehehehe DAN sistem ini juga the only system right now (proven) can adjust and
readjust the behaviour and etc-etc! (Kalau tak caya..tengok video tu komen ibu2!) Manalah tahu kot-kot anak2 tu dapat jadi seperti Leonardo Da Vinci, John F.Kennedy, Einstein atau Bill Gates!
(Kalau jadi macam aku... hancur, hancur "mulut celupar!"...hehehe)

P/s: Kalau sifat2 nafsu yg "Outrageous" ini terbawa-bawa sampai ke tua (spt orang sebelah rumah Pn. Cahaya tu!) alamatnya teruklah! Orang tua-tua kata bawalah bertaubat atau
JANGANLAH JADI spt KIASAN Al-Quran: Surah 7 Al-Araf. 179
"Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang
mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu
seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai."

Oh mok oi, panjangnya cerita aku kali ni...maaf ye..got to go...as i'd said “AKU DRACER MUSLEH” I come and go.. if my words..hmm hurt you...sorryyy..
......Dracer Musleh

No comments: